وسواس فکری

مشکل وسواس چیه؟ وسواس فکری در واقع یه نوع مشکل عصبی شناختی زیر شاخه مشکلات اضطرابی هستش. چند نکته مهم در مورد وسواس فکری عملی هست اولین نکته اینه که دارای دو بخش فکرا وسواسی و رفتارای زور گونه س. این دوتا مورد باعث می شه که در گروه وسواس افراد رو به دو دسته تقسیم کنیم آدمایی که فقط وسواس فکری دارن یعنی در واقع فکرا ناخودآگاه، ناخواسته و نگران‌کننده به ذهنشون میاد که در اونا ایجاد اضطراب، پریشونی و یا ترس زیادی می کنه و هم اینکه رفتارای وسواسی که به نام زور شناخته می شه.

رفتارای وسواسی معمولا وقتی رخ میدن که فرد بخواد اضطراب به وجود اومده توسط فکرا وسواسی رو در خودشون متوقف کنن بیشتر هیچ رابطه منطقی بین این رفتارها و فکرا وسواسی وجود نداره هرچند می تونه بعضی وقتا به صورت منطقی یه رابطه معناداری بین فکرا وسواسی و رفتار وسواسی وجود داشته باشن.

مثلا بعضی مواقع افراد مرتب در منزل رو کنترل می‌کنن تا از بسته بودن اون مطمین شن و باز نگران می شن که در بسته س یا خیر و دوباره اون رو کنترل می کنن. بعضی وقتا افراد نگرانی زیاد در مورد تمیز بودن یا آلودگی دستای خود دارن. یکی از نشونه های فکرا ناخوشایند وسواسی ایجاد درگیری ذهنی در فرده تا جاییکه می تونه در رفتار و زندگی فرد مشکل جدی بسازه.

شامل فکرا وسواسی

محتوای فکرا وسواسی می تونه شک و دودلی، نظافت، جنسی یا مذهبی باشن. در واقع این مریضی باعث مشکل در زندگی طبیعی افراد می‌شه و باعث میشه فرد نتونه درست کار خود رو انجام بده و بعضی وقتا می تونه باعث اخراج فرد از محیط کارشون شه به خاطر این که اونا کارایی خود رو از دست میدن و دایم ذهنشون درگیر انجام و تکرار یه رفتار خاص می شه هرچند واسه بعضی از افراد می تونه به عنوان یه عامل مثبت در نظر گرفته شه مثلا فردی که حسابداره می تونه از این صفت خود استفاده کنه واسه اینکه دقت زیادی رو در کار خودش داشته باشه هرچند چه در شدت بالای این مریضی فرد کنترل خودشو از دست میده و کارایی و کارکرد شغلی اش رو از دست میده.

درمان وسواس فکری با mehdikhalili

روشای زیادی واسه درمان وسواس فکری عملی هست. از عادی‌ترین و قدیمی ترین روش‌های درمانی وسواس، رفتار درمانیه. مثلا میشه به روش درمانی ERP یا درمان مواجه و جلوگیری از جواب اشاره کرد.

در این روش به مریض یاد داده می‌شه که هنگام روبرو شدن با فکرا وسواسی تلاش بکنه که از انجام پاسخای رفتاری وسواس گونه خودش جلوگیری به عمل بیاره یعنی در واقع پزشکان تلاش می‌کنه مراجعه بتونه خویشتنداری بکنه و از جواب بلا به فکرا و احساسات وسواسی خودش جلوگیری کنیم و این روش می‌توان به مریض کمک بکنه تا کنترل بیشتری بر رفتار خودش داشته باشه و طبیعتاً کم کم هرچقدر کنترل و رفتار فرد بیشتر میشه شدت اون رفتار شدت اون اضطرابی که تو ذهن بوجود میاره چند می شه

پس از گذشت زمان کافی فرد کم کم در این روش تغییرات زیادی در رفتار خودشو احساس می کنیم و کنترل بیشتری بر فکرا منفی خودش داره هرچند این روش به تنهایی میتونه اثر داشته باشه ولی پیشنهاد میشه در کنارش از دارو درمانی واسه کم کردن رفتارای وسواسی و یا فکرا وسواسی استفاده بشه ترکیب دارو درمانی و رفتار درمانی بالاترین اندازه جواب به درمان رو در خودش داشته

روانشناس آنلاین در درمان وسواس، یکی دیگه از جدیدترین روش‌های درمانی واسه مقابله با وسواس این هست که ما هم زمان که فرد فکرا وسواسی به ذهنش میاد و می‌خواهد کار وسواسی یا کار اجباری رو بکنه ازش بخوایم که خویشتنداری بکنیم و در قبال این خویشتنداری ما به عنوان یه جایزه بدی مثلا اگه فردی از تماشای فیلم و تلویزیون لذت میبره میتونیم از اون بخوایم به تعداد باری که میتونه دستش رو نشو ره ۵ دقیقه تلویزیون تماشا بکنه در واقع این انگار کنترل داخلی در فرد بوجود میاره و پاها داشتایی که فرد با خودش میده باعث میشه که رفتار مثبت درون بیشتر تقویت بشه و رفتارای منفی کمتر بشه و کم کم رفتارای وسواسی فرد کاهش محصول پیدا میکنه.

علایم وسواس فکری

عادی ترین علایم وسواس فکری می تونه در آدما به این اشاره کرد که وجود فکر تصویر یا فکرا مزاحم ای که همیشه تو ذهن اونا تکرار می‌شه مثلا این فکر که در رو بسته یا خیر یا مریضی سرطان دارن یا نه این جور فکرا به صورت فکرا مزاحم تکرار شونده شناخته می‌شه فکرا یا تصاویر باید رابطه غیر منطقی داشته باشن به این معنا که حتماً فکر فرد غلطه و می تونه فکرا غیرمنطقی رو داشته باشه مثلا اگه که من سه بار در رو لمس بکنم و به موندن من دچار مریضی نمی شه در واقع این جور فکرا غیرمنطقی در بیماران گرفتار به وسواس رو به صورت عادی دیده می شه .